Blog's

Er zijn geen berichten beschikbaar

Nieuws

Verhuizing met kinderen na scheiding 13-12-2017
Na een scheiding komt het geregeld voor dat een ouder met de kinderen wil verhuizen naar een andere woonplaats. Bijvoorbeeld omdat hij/zij dichter bij zijn/haar familie wil wonen of wil gaan samenwonen met een nieuwe partner. Mag dat zo maar? Mr. Francis van den Branden geeft uitleg in het artikel "Verhuizing met kinderen na scheiding". Heeft u na het lezen van dit artikel vragen, neemt u dan vrijblijvend contact met ons op of loopt u binnen tijdens het gratis dagelijks inloopspreekuur. Wij staan u graag te woord! 
Lees verder...
Updating
Mag je een gesprek met de werkgever opnemen? 5-12-2017
Het gebeurt steeds vaker dat bij arbeidsconflicten de vraag speelt of een gesprek tussen een werkgever en een werknemer mag worden opgenomen: tussen een werkgever en werknemer is een kink in de kabel gekomen, er wordt een gesprek geregeld tussen werkgever en werknemer en een van hen wenst dit op te nemen. Mag dat? Mr. Maikel Harte beantwoordt deze vraag in het artikel "Mag je een gesprek met de werkgever opnemen?". Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen of heeft u andere vragen op het gebied van het arbeidsrecht, neemt u dan vrijblijvend contact op met ons of komt u langs tijdens ons dagelijks inloopspreekuur! Wij staan u graag te woord.
Lees verder...
Updating
Maakt onbekend onbemind? 16-11-2017
In het artikel "Maakt onbekend onbemind" licht mr. Schuttkowski toe waarom het belangrijk is om in sommige gevallen al op tijd juridisch advies bij een advocaat in te winnen.U kunt dit steeds vrijblijvend doen tijdens ons dagelijks gratis inloopspreekuur!
Lees verder...
Updating
Wettelijk indexeringspercentage 2018 bekend 10-11-2017
Op grond van de wet worden alimentatiebedragen die door de rechter of bij overeenkomst zijn vastgesteld jaarlijks met ingang van 1 januari verhoogd met een bepaald percentage. Dit percentage is voor 2018 vastgesteld op 1,5%. Tenzij de wettelijke indexering is uitgesloten betekent dat dus dat alle alimentatiebedragen met ingang van 1 januari 2018 verhoogd moeten worden met 1,5%. Heeft u vragen over de indexering van alimentatie of heeft u andere vragen over alimentatie, neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. 
Lees verder...
Updating
Nieuwe Kabinetsplannen 10-11-2017
Er is een nieuw kabinet aangetreden met allerlei plannen voor nieuwe wetgeving op verschillende rechtsgebieden. Ook voor werkgevers en werknemers lijkt er veel te gaan veranderen. Mr. Maikel Harte bespreekt in het artikel "Nieuwe kabinetsplannen: gaat er weer veel veranderen?" de belangrijkste plannen. Wilt u meer weten, neemt u dan gerust contact met hem op
Lees verder...
Updating
Aansprakelijkheid voor dieren 20-10-2017
Een beet van een hond, een val of trap van een paard of ander letsel veroorzaakt door een dier? Mr. Veronique Verhaegen legt in het artikel "Aansprakelijkheid voor dieren" uit hoe het zit met de aansprakelijkheid van een bezitter van een dier. Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen, dan kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen. U bent ook welkom tijdens ons dagelijks inloopspreekuur! Wij staan u graag te woord. 
Lees verder...
Updating
Mailen onder werktijd 5-10-2017
In het artikel "Mailen onder werktijd" bespreekt arbeidsrechtspecialist mr. Maikel Harte een uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens over een Roemeense werknemer die vond dat zijn privacy was geschonden omdat zijn werkgever zijn mailbox had gecontroleerd.  
Lees verder...
Updating
Wet aanpak woonoverlast 26-9-2017
Niets zo vervelend als overlast door buren of direct omwonenden. Harde muziek, blaffende honden, vervuiling of intimidatie, mensen hebben er vaak last van.  Per 1 juli 2017 is de Wet aanpak woonoverlast in werking getreden. Mr. Femke van den Berg legt in het artikel "Wet aanpak woonoverlast" uit wat op grond van deze nieuwe wet de mogelijkheden zijn om overlast in huur- en koopwoningen tegen te gaan. Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen, neemt u dan gerust vrijblijvend contact met ons op of kom langs tijdens ons dagelijks gratis inloopspreekuur.
Lees verder...
Updating
Kantoren gesloten op 15 september 2017 13-9-2017
In verband met een bedrijfsuitje zijn onze kantoren op vrijdag 15 september 2017 een hele dag gesloten. Op maandag 18 september 2017 staan wij weer voor u klaar! 
Lees verder...
Updating
De proeftijd in een arbeidsovereenkomst 1-9-2017
Mr. Maikel Harte gaat in het artikel "Proeftijd" in op de risico's van het gebruik van oude modelcontracten voor een arbeidsovereenkomst door werkgevers voor de geldigheid van een bepaling over de proeftijd en bespreekt in dit verband een uitspraak van het gerechtshof Den Bosch. Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen over de proeftijd of andere vragen over een arbeidscontract, neemt u dan vrijblijvend contact op met mr. Maikel Harte. 
Lees verder...
Updating
Dag van de Scheiding: 8 september 2017 30-8-2017
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat één op de drie getrouwde stellen gaat scheiden. Voor de Nederlandse Vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS) was dit in 2010 aanleiding om een speciale dag in het leven te roepen: de "Dag van de Scheiding". Dit jaar vindt deze dag plaats op vrijdag 8 september a.s.


Met de Dag van de Scheiding wil de vereniging landelijk aandacht vragen voor het belang van deskundige begeleiding bij scheidingen. Het uiteindelijke doel is het verbeteren van het proces rondom echtscheidingen, zodat (ex-)partners zorgvuldig en respectvol uit elkaar gaan.

Ook ons kantoor zet op de Dag van de Scheiding de deuren open om inforamtie te geven over scheiding. U kunt tussen 08.30 en 17.00 uur vrijblijvend binnenlopen om informatie te krijgen over andere alimentatie, scheiden met kinderen, boedelverdeling en scheiden met een eigen huis.

Dus wilt u meer weten over scheiden? Kom dan bij ons langs op 8 september a.s..

 
Lees verder...
Updating
Huurbeding en openbare verkoop woning 14-8-2017
Huiseigenaren die de hypotheeklasten van hun woning niet meer kunnen betalen, proberen dit soms op te lossen door hun woning te verhuren. In de meeste hypotheekakten is echter een zogenaamd huurbeding opgenomen op grond waarvan een woning zonder toestemming van de bank niet verhuurd mag worden. Wat gebeurt er nu als een bank overgaat tot openbare verkoop van de woning terwijl die woning toch verhuurd is? Mr. J. Schuttkowski legt het uit in zijn artikel "Huurbeding en openbare verkoop woning". Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of andere vragen op het gebied van het huurrecht, neemt u dan vrijblijvend contact met ons op of loop binnen tijdens ons dagelijks inloopspreekuur.  
Lees verder...
Updating
Toch weer hogere ontslagvergoedingen? 1-8-2017
Met de invoering van de Wet Werk en Zekerheid op 1 juli 2015 kwam er een einde aan de zogenaamde kantonrechtersformule bij ontslag. In de plaats van een vergoeding volgens deze kantonrechtersformule kwam de zogenaamde transitievergoeding, die in de praktijk meestal veel lager uitviel. Onlangs heeft de Hoge Raad een uitspraak gedaan waarmee de deur mogelijk weer op een kier staat voor hogere vergoedingen bij ontslag. Mr. Maikel Harte gaat in zijn artikel  "Toch weer hogere ontslagvergoedingen" in op deze uitspraak. Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel, neemt u dan geheel vrijblijvend contact op met mr. Maikel Harte.
Lees verder...
Updating
Ik ben onterfd, wat nu? 31-7-2017
Kan een kind nu wel of niet worden onterfd door zijn ouders? Mr. Hanneke Berbée-van Koningsbruggen legt in het artikel "Ik ben onterfd, wat nu?" uit dat onterven mogelijk is, maar dat een kind dat onterfd is altijd recht houdt op een geldbedrag, de zogenaamde legitieme portie. Verder gaat zij in op de vraag hoe de legitieme porie wordt berekend en hoe een beroep op de legitieme portie kan worden gedaan. Heeft  u vragn naar aanleiding van dit artikel of heeft u andere vragen over het erfrecht, neemt u dan vrijblijvend contact op met mr. Berbée-van Koningsbruggen. Zij staat u graag te woord!
Lees verder...
Updating
Auto via internet 5-7-2017
Auto's worden steeds minder vaak bij de dealer om de hoek gekocht, maar via internet bij garagehouders door het hele land. Mr. Maikel Harte legt in het artikel "Auto via internet" uit wat de risico's zijn als de auto gebreken vertoont en u laat de auto dan toch repareren bij een garagehouder in de buurt in plaats van bij de garage waar de auto is gekocht. Heeft u naar aanleiding van het artikel van mr. Maikel Harte nog vragen neemt u dan vrijblijvend contact met hem of één van zijn collega's op! 
Lees verder...
Updating
Vakantie in zicht! Aan alles gedacht? 23-6-2017
De zomervakantie is in zicht en dat roept ieder jaar weer de nodige vragen op bij gescheiden ouders die met hun kinderen op vakantie willen gaan. In bijgaand artikel "Vakantie in zicht! Aan alles gedacht? " legt mr. Francis van den Branden uit waar u zoal aan moet denken als u na een echtscheiidng met uw kinderen op vakantie wilt gaan. Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen, dan kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen of binnenlopen tijdens ons dagelijks gratig inloopspreekuur. 
Lees verder...
Updating
Posten op Facebook? Denk aan je baan! 8-6-2017
Veel mensen uiten zich tegenwoordig via Facebook, Twitter en Instagram. ZIj staan er echter niet altijd bij stil dat dit gevolgen kan hebben voor de arbeidsovereenkomst. Mr. Maikel Harte geeft uitleg in het artikel "Posten op Facebook? Denk aan je baan!". Voor meer informatie naar aanleiding van dit artikel kunt u vrijblijvend contact opnemen. U bent ook welkom op het dagelijks inloopspreekuur op onze kantoren.
Lees verder...
Updating
Eigenrichting? 29-5-2017

Bent u verhuurder van een woonruimte en denkt u eraan om de sloten van de woning te vervangen omdat de huurder de huur niet tijdig betaalt? Let u dan goed op want volgens het hof in Den Bosch is dit niet toegestaan!

Het hof in Den Bosch heeft op 11 april 2017 uitspraak gedaan in een zaak waarin de huurder in kort geding had gevorderd dat de verhuurder veroordeeld werd hem de toegang tot de kamer te verschaffen. De verhuurder had namelijk de sloten vervangen omdat de huurder de huur niet tijdig had betaald en inmiddels een huurachterstand van drie maanden had laten oplopen. De huurder vond dat de verhuurder hier eigenrichting had toegepast.

De kantonrechter had de vordering van de huurder afgewezen. De zaak kwam daarna voor bij het hof in Den Bosch. Die oordeelde dat de verhuurder de sloten niet had mogen vervangen. De huurder had een huurachterstand van drie maanden. De verhuurder mocht op grond hiervan echter niet de sloten van het gehuurde op eigen houtje vervangen en daarmee de huurder de toegang tot het gehuurde ontzeggen, aldus het hof. Deze actie van de verhuurder moet worden gezien als een ontbinding van de huurovereenkomst en in de wet staat dat ontbinding van de huurovereenkomst wegens een tekortkoming van de huurder alleen door de rechter kan worden uitgesproken  (artikel 7:231 lid 1 BW). En dus vond het hof dat de verhuurder hier onjuist had gehandeld. De huurder werd door het hof alsnog in het gelijk gesteld.

De hele uitspraak van het Hof Den Bosch van 11 april 2017  (Hof ’s-Hertogenbosch 11 april 2017, ECLI:NL:GHSHE:2017:1578) kunt u hier lezen.

Lees verder...
Updating
De nieuwe gemeenschap van goederen en de buitenlandse erfenis 24-5-2017
Op 28 maart jl. heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel tot beperking van de wettelijke gemeenschap van goederen aangenomen. Per 1 januari 2018 treedt de nieuwe wet in werking. De nieuwe wettelijke regels hebben onder andere tot gevolg dat schenkingen en erfenissen in beginsel niet meer tot de gemeenschap van goederen behoren. In bijgaand artikel "Nieuwe wettelijke huwelijksgemeenschap: problemen met buitenlandse erfenis verholpen?" gaat mr. A.N.E. Duerink-Bottinga in het bijzonder in op de gevolgen van de nieuwe wet voor erfenissen die uit het buitenland worden ontvangen en wat het verschil is met de huidige wettelijke regeling. Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen, neemt u dan gerust contact met ons op!
Lees verder...
Updating
Hemelvaartsdag 22-5-2017
In verband met hemelvaartsdag zijn onze kantoren gesloten op donderdag 25 mei en vrijdag 26 mei 2017.
Vanaf maandag 29 mei kunt u ons weer bereiken.  
Lees verder...
Updating
Nieuw ROZ-model huurovereenkomst woonruimte 22-5-2017

De Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) heeft een nieuw model voor de huurovereenkomst voor woonruimte vastgesteld. De aanleiding daarvoor is de inwerkingtreding van de Wet doorstroming huurmarkt 2015.

Een van de grootste wijzigingen naar aanleiding van de inwerkingtreding van de Wet doorstroming huurmarkt 2015 is de verruimde mogelijkheid om huurcontracten aan te gaan voor een bepaalde periode van maximaal twee jaar voor een zelfstandige woonruimte en voor een bepaalde periode van maximaal vijf jaar voor onzelfstandige woonruimte. Deze huurovereenkomsten eindigen als de verhuurder dit vóór het verstrijken van de huur schriftelijk aan de huurder meedeelt. In deze gevallen is het niet meer noodzakelijk dat zich één van de opzeggingsgronden uit de wet voordoet, dus is het voor de verhuurder een stuk gemakkelijker om de huurovereenkomst te beëindigen. In het nieuwe model worden aan verhuurder en huurder vier keuzes geboden ten aanzien van de termijn waarvoor de huurovereenkomst wordt aangegaan: voor onbepaalde tijd, voor onbepaalde tijd met een minimumperiode van één jaar, voor genoemde bepaalde tijd van maximaal twee respectievelijk vijf jaar, dan wel voor de bepaalde tijd langer dan twee respectievelijk vijf jaar. Het model voorziet onder meer in de mogelijkheid om te verhuren aan bepaalde doelgroepen, zoals studenten, promovendi en jongeren onder de 28 jaar. Hierdoor kan de woonruimte gereserveerd blijven voor personen die behoren tot de in de huurovereenkomst genoemde doelgroep. 

Ook nieuw in het model is dat de aanpak van overlast door de verhuurder meer uitgewerkt is. In het nieuwe model is nu expliciet bepaald dat AirBnB niet is toegestaan zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van de verhuurder.

Heeft u vragen naar aanleiding van het nieuwe ROZ-model of wilt u een huurovereenkomst laten opstellen? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Lees verder...
Updating
Wetvoorstel beperking gemeenschap van goederen definitief 17-5-2017
In onze nieuwsberichten hebben we al eerder geschreven over het wetsvoorstel waarin de wettelijke gemeenschap van goederen tussen echtgenoten en geregistreerd partners wordt beperkt. Inmiddels is het definitief dat dit wetsvoorstel op 1 januari 2018 in werking zal treden. Dit betekent voor huwelijksgemeenschappen die vanaf 1 januari 2018 zullen ontstaan onder meer dat hetgeen een echtgenoot verkrijgt krachtens erfrecht of schenking niet in de gemeenschap valt, tenzij de erflater / schenker met een zogenaamde insluitingsclausule heeft bepaald dat die verkrijging wel in de gemeenschap valt. Ook aanbrengsten blijven privé tenzij deze reeds gemeenschappelijk waren bij het ontstaan van de gemeenschap. De invoering van dit wetsvoorstel gaat dus grote veranderingen te weeg brengen. Wij staan voor u klaar als u vragen heeft of meer wilt weten over dit onderwerp! 
Lees verder...
Updating
Reken je niet rijk! 11-5-2017
In het artikel "Reken je niet rijk!" geeft mr. Maikel Harte uitleg over de transitievergoeding, de vergoeding die aan een werknemer uitgekeerd kan worden in geval van ontslag. Hij gaat met name in op de verschillen met de zogenaamde "kantonrechtersformule" die voor 1 juli 2015 de hoogte van een ontslagvergoeding bepaalde. Wilt u meer weten, neemt u dan vrijblijvend contact op met mr. Maikel Harte of komt u langs tijdens het dagelijks inloopspreekuur op een van onze kantoren. 
Lees verder...
Updating
Huurbeding en openbare verkoop woning 1-5-2017
In het artikel "Huurbeding en openbare verkoop woning" geeft mr. Jurgen Schuttkowski uitleg over het zogenaamde huurbeding dat in bijna alle hypotheekakten is opgenomen en de gevolgen daarvan als een woning openbaar verkocht moet worden. Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen, neemt u dan geheel vrijblijvend telefonisch contact met ons op of komt u langs tijdens het dagelijks inloopspreekuur op onze kantoren te Terneuzen, Hulst en Middelburg.
Lees verder...
Updating
Koningsdag 26-4-2017
In verband met koningsdag zijn onze kantoren gesloten op donderdag 27 en vrijdag 28 april 2017. Vanaf maandag 1 mei kunt u ons weer bereiken. 
Lees verder...
Updating
Let op met de bedrijfstelefoon! 18-4-2017
In bijgaand artikel "Let op met de bedrijfstelefoon! " bespreekt mr. Maikel Harte eeen uitspraak van de kantonrechter te Tilburg waarin geoordeeld werd dat de schade die een werkgever geleden had omdat een werknemer onder werktijd privé WhatsApp-berichten met de bedrijfstelefoon had verstuurd vergoed moest worden. De werkgever mocht een bedriag van € 1.500,- inhouden op het salaris van de werknemer. Wilt u meer weten, neemt u dan gerust contact op met mr. Maikel Harte of loop vrijblijvend binnen tijdens ons gratis inloopspreekuur.   
Lees verder...
Updating
Verhuizing kantoor Middelburg 30-3-2017
Ons kantoor te Middelburg verhuist!
Per 3 april a.s. zijn wij gevestigd aan het adres Noordpoortplein 3 te Middelburg. Ook daar kunt u dagelijks tussen 08.30 en 09.30 uur vrijblijvend binnenlopen voor al uw juridische vragen tijdens ons gratis inloopspreekuur. Wilt u een afspraak op een ander tijdstip, neemt u dan telefonisch contact met ons op.
Lees verder...
Updating
Eigenlijke of oneigenlijke dienstwoning? 1-3-2017
Wat is een eigenlijke dienstwoning en wat is een oneigenlijke dienstwoning? En hoe zit het met de huurbescherming van de huurder van zo'n woning? Mr. Femke van den Berg licht dit toe in het artikel "Eigenlijke of oneigenlijke dienstwoning?". Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel, neemt u dan vrijblijvend contact met ons op of loop bij ons binnen tijdens ons gratis inloopspreekuur.  
Lees verder...
Updating
Let altijd op een concurrentiebeding 10-2-2017
Regelmatig krijgen wij de vraag of een concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst nog wel van toepassing is. In zo’n beding staat omschreven dat de werknemer geen gelijksoortig bedrijf mag starten of bij een gelijksoortig bedrijf mag werken binnen een bepaalde periode na het einde van het dienstverband. Bij overtreding van zo’n beding is een werknemer dan een boete verschuldigd en zo’n boete kan oplopen tot duizenden euro’s.
Lees verder...
Updating
Uitstel dwangsom bij onmogelijkheid tot nakoming 27-1-2017
Als een rechter een uitspraak heeft gedaan moet de veroordeelde partij deze uitspraak nakomen. Doet hij dat niet, dan kunnen er zogenaamde executiemaatregelen tegen hem worden genomen. Bovendien kan hij een eventueel opgelegde dwangsom verbeuren. Maar hoe zit het in het geval als de veroordeelde vervolgens wel wil nakomen, maar dat toch niet kan? Mag de wederpartij dan de opgelegde dwangsom toch innen? Advocaat Willem van Voorst Vader geeft uitleg in het artikel "Uitstel dwangsom bij onmogelijkheid tot nakoming".  
Lees verder...
Updating